Φεύγετε για διακοπές και θέλετε να μοιραστείτε τη χαράς σας με τους φίλους σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Προσέξτε τις παγίδες!

 
 

Κατά τη διάρκεια της επιβίβασης μας σε αεροπλάνο όλοι κρατάμε διαβατήρια και εισιτήρια ανά χείρας με μεγάλη προσοχή ώστε να ανέβουμε γρήγορα. Την ίδια προσοχή όμως στα έγγραφά μας πρέπει να τη δίνουμε γενικώς γιατί μπορεί να πέσουν ευαίσθητες προσωπικές μας πληροφορίες σε άτομα που δε θα πρεπε.

 

Συγκεκριμένα, πολλοί είναι εκείνοι που μετά την επιβίβαση, πετάνε το εισιτήριό τους, ενώ άλλοι το αφήνουν στη θέση χωρίς να ξέρουν που θα καταλήξει. Το εισιτήριο έχει πληροφορίες όπως το ονοματεπώνυμό μας, η θέση μας, και ο προορισμός και έτσι μοιάζει να είναι αδιάφορο αφού δεν περιέχει καμία ευαίσθητη πληροφορία. Λάθος!

Το εισιτήριο έχει πάνω και ένα bar code το οποίο αν διαβαστεί από το κατάλληλο μηχάνημα μπορεί να φανερώσει πληροφορίες όπως η διεύθυνση κατοικίας, η ηλεκτρονική διεύθυνση, το τηλέφωνο ή ακόμα χειρότερα και στοιχεία οικονομικών συναλλαγών αν η πληρωμή έχει γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο.

Το ίδιο ισχύει και για τις φωτογραφίες που ανεβάζουμε στα Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης δείχνοντας στους φίλους μας πως ξεκινάμε διακοπές σε κάποιον εξωτικό προορισμό μέσω του εισιτηρίου μας. Και εκεί με τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία οι χάκερς μπορούν να διαβάσουν το bar code.

Αν ξέρατε ότι τελικά αυτή η απροσεξία θα μπορούσε να οδηγήσει διάφορους χάκερ ή κλέφτες να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά σας στοιχεία, θα αντιμετωπίζατε το εισιτήριο σας με τον ίδιο τρόπο;